Uputstva za igranje i informacije o ilustracijama za slijepe i slabovidne osobe

Ovaj tekst sastoji se iz dva dijela: pod brojem 1 su uputstva za igranje, a pod brojem 2 opis ilustracija iz igrice.

1. Kako se igra Čovječe, ispravi se?

Igra je u obliku krivudavog puta koji se sastoji od 24 igraća polja. Na svakom polju otvara se jedno pitanje o dječjim pravima. Polja se otvaraju redom, jedno po jedno, bez mogućnosti preskakanja. Za svako pitanje ponuđena su tri odgovora pod slovima A, B i C, a točan odgovor biraš uz pomoć slova A, B, C ili J, K, L ili brojeva 1, 2 , 3 na tipkovnici. Za odgovaranje imaš 30 sekundi. Nakon 25. sekunde slijedi zvučno odbrojavanje zadnjih 5 sekundi. Što prije točno odgovoriš na pitanje, to dobivaš više bodova. Ako ne odgovoriš točno, ideš na sljedeće polje, ali ne gubiš bodove. Jedno polje se razlikuje od ostalih! To je JUHU polje. Kada staneš na juhu polje i odgovoriš točno, tvoji bodovi se udvostručuju. Kada dođeš na cilj, imaš tri mogućnosti. Možeš npr. provjeriti svoje mjesto i broj bodova na top-listi svih igrača i igračica. Osim toga, možeš preuzeti diplomu Čovječe, ispravi se kojom stječeš titulu Pravobrankice, odnosno, Pravobranka. Konačno, ako želiš popraviti svoj rezultat, možeš igrati još jedan krug s novim pitanjima.

2. Koje ilustracije sadrži igrica i što predstavljaju?

Igrica Čovječe, ispravi se sadrži 8 ilustracija koje prikazuju 8 različitih situacija vezanih uz dječja prava. U nastavku teksta slijedi njihov opis:

1. ilustracija prikazuje dječaka odjevenog u uniformu učenika u privatnim osnovnim školama. S rukom na čelu i perom zataknutim u kosu, dječak je u pozi izviđanja, poput Indijanca. Viri iza zelene grmolike biljke u visokoj dekorativnoj vazi od terakote. Pokraj njega je mačka ukrašena perjanicom. Tekst uz ilustraciju: U bogatim, kao i u siromašnim društvima, djeci se često nameće previše obaveza i time oduzima pravo na slobodno vrijeme i igru.

2. ilustracija prikazuje tamnoputu bosonogu djevojčicu u školskoj klupi koja sjedi na velikom loncu za kuhanje postavljenom na klupu. Javlja se za riječ s rukom podignutom u zrak. Ispred nje je drveni stol s komadom papira i olovkom. Klupa i stol su od grubo istesanog drveta. Na podu ispod njezinih nogu koje vise u zraku je koka s tri pilića. Tekst uz ilustraciju: U nekim zemljama djeca znaju izbjegavati školu, a u nekima je škola povlastica koju nemaju sva djeca.

3. ilustracija prikazuje dječaka u pidžami uz okićeni bor. Dječak je upravo razmotao svoj poklon, bicikl. Kleči na koljenima, ima osmijeh oduševljenja na licu, a ruke su mu u zraku i u njima je poderani papir u kojega je bicikl bio zamotan. Tekst uz ilustraciju: Potrebe moramo zadovoljiti da bismo preživjeli. Iako darovi svu djecu raduju, bez njih možemo preživjeti i zato oni spadaju u želje, a ne u prava.

4. ilustracija prikazuje tamnoputog bosonogog dječaka u poderanoj maskirnoj majici i kratkim hlačama. Dječak sjedi na podu glave oslonjene na mitraljez. Pokraj njega je nogometna lopta i dva psića od kojih jedan zubima vuče dječakovu majicu. Tekst uz ilustraciju: Sva djeca, nažalost, nisu zaštićena od mobilizacije i ratovanja. Nedopustivo je da u 21. stoljeću djeca ginu u ratu.

5. ilustracija prikazuje bosonogog dječaka u poderanoj majici i kratkim hlačama. Dječak stoji na drvenom sanduku, a ispred njega je pokretna traka na kojoj su tenisice. Dječak sređuje vezice na tenisicama. Tekst uz ilustraciju: Za izradu tenisica koje se prodaju širom svijeta često se izrabljuju djeca. Ona rade kako bi preživjela.

6. ilustracija prikazuje djevojčicu u ljetnoj odjeći koja sjedi u invalidskim kolicima i pušta zmaja. Djevojčica ima dugu kosu koju je podigao vjetar. Tekst uz ilustraciju: U mnogim društvima, uključujući naše, djeci s teškoćama nije osigurano puno dostojanstvo niti primjerena skrb.

7. ilustracija prikazuje djevojčicu u japankama i indijskom sariju, s pletenicama i crvenom točkicom na čelu. Djevojčica se nalazi uz ručnu vodenu crpku. Rukama drži veliki nagnuti kanister vode kojega pokušava pomaknuti, a na glavi joj je glinena posuda napunjena vodom. Tekst uz ilustraciju: Svijet u kojem živimo prepun je nejednakosti. Više od 1 milijarde ljudi nema pristup čistoj vodi.

8. ilustracija prikazuje djevojčicu duge, plave kose. Jedna ruka joj je podignuta u zrak, a u drugoj drži megafon. Djevojčica ima haljinu, kravatu i u papučama je, a stoji na plastičnom dječjem kamionu. U njezinoj ”publici” su plišani medvjed, gumena patkica i lutka Pinokija. Tekst uz ilustraciju: Djeca imaju pravo na slobodu izražavanja, mišljenja i uvjerenja. Ideje djece zaslužuju uvažavanje kao i ideje odraslih.